top of page

Lid worden

Door middel van een lidmaatschap krijg je toegang tot de kelder. Je koopt met een lidmaatschap dus de service van import en transport. Dat wil zeggen, de wijnen die je uit de kelder wenst op te nemen zijn van precies de zelfde prijs als wij ervoor betalen. Er is hierop géén winstoogmerk.  

De Collectieve Kelder hanteert een compleet uniek model in de wijnhandel. Wij kopen op relatief kleine schaal wijn direct in bij onafhankelijke wijnmakers. Wij doen dit omdat we het gevoel hebben dat deze wijnmakers zijn ondervertegenwoordigd en vaak te duur worden verkocht. 

Wie zijn we?

Wijnenthousiasten die dachten: laten we samen een mooie voorraad aanleggen. Dat groeide uit tot een collectieve wijnkelder. Die kelder is nu ook toegankelijk voor onze leden. Want wijn, drink je sámen. Bovendien zijn we door samen in te kopen beter in staat goede wijn te drinken tegen een eerlijke prijs. Waarbij het over grote deel van de kostprijs bij de wijnmaker terecht komt, en niet bij tussenhandelaren.  

Ex Chateau?

Onze bestellingen bij de chateau's of domaines waar we mee werken zijn nu tussen de 300 en 600 flessen per bestelling. Daarmee zijn we een kleine speler maar, we kopen wel in voor groothandels prijzen. We werken namelijk met opzet uitsluitend met onafhankelijke wijnboeren die uitsluitend biologisch werken. Wat zij maken zijn kleine producties. Zij maken géén wijnen in bulk. 
 
Exchateau betekent de prijs die we betalen aan het domaine of het chateau. Voor het transport zitten we momenteel op een gemiddelde van € 0,94 per fles. De accijns die we in Nederland moeten betalen voor het importeren is € 0,66 cent per fles. Dat is samen een totaal van € 1,60. Daarbij zijn we BTW plichtig a raison de 21%. Als lid betaal je deze kosten, niet meer niet minder, voor het opnemen van wijn uit De Kelder. 

Rekensom

Een fles uit de appelation Saint Bris AOC van een onafhankelijke wijnmaker kost bij De Collectieve Kelder:

€ 6,50 Exchateau

€ 0.64 Transport

€ 0,66 Accijns

€ 1,65 BTW

€ 9,45 Totaal

Wat betekend biologisch?

In biologisch wijnbouw staan twee zaken centraal.

  • Ziekten in de wijngaard worden voorkomen, niet genezen, door toepassing van (handmatig) werk in de wijngaard.

  • Door te werken met enkel in de natuur voortkomende (niet chemisch geproduceerde) spuitmiddelen en bemesting verbeteren de biologische eigenschappen van de grond. De grond is hierdoor beter in staat om langzaam minerale voedingsstoffen te produceren. De bodem wordt gevoed, niet de plant.

Dit resulteert in gezonde druiven die de giststoffen die nodig zijn voor de fermentatie bij zich dragen. De wijnen die met deze druiven & gisten gemaakt worden vertegenwoordigen op de puurste manier het desbetreffende terroir. Wij geloven dat deze wijnen lekkerder, spannender, gezonder en beter zijn. 
 
​Wij zien ook een discrepantie tussen de relatief hoge kwaliteit van biologische wijnen en de ondervertegenwoordiging hiervan in Nederland. Onze missie is daarom het delen van de passie, het verhaal en de wijn van de wijnmakers in ons portfolio.

Onze wijnmakers

Wij importeren wijnen gemaakt door onafhankelijke, jonge wijnboeren die uitsluitend biologisch werken. 
 
Onafhankelijk
Onze wijnmakers werken in hun eigen wijngaard. Ze maken en bottelen hun wijn zelf. Dit met respect voor het terroir, viticulturele traditie en alleen met natuurlijke druif eigen gisten. 
 
Wat we bedoelen met jong
We werken graag met de nieuwe generatie wijnmakers die durven experimenteren zonder de tradities uit het oog te verliezen. Om zodoende durven te leren en de traditie van het wijnmaken in hun eigen stijl voort te zetten. 

Met trots vertegenwoordigen wij kundige, avant-garde wijnmakers.

bottom of page