top of page
  • Thomas

De tweede vloek van de Beaujolais

Saint-Amour is een kleine appellatie en een van de 10 Cru’s, in de Beaujolais die vooral wijn produceert voor de verkoop op Valentijnsdag. De wijnen uit Saint-Amour zijn vaak niet van goede kwaliteit omdat de telers zich geen zorgen hoeven te maken over het voldoen aan hoge normen - door de markt voor de feestdag kunnen ze hogere prijzen vragen.

Sommige wijnhuizen in de Beaujolais proberen met biologische methoden wijnen van betere kwaliteit te produceren, maar Saint-Amour is traag geweest om dit voorbeeld te volgen.


Een van de wijnhuizen die dat wel doet is Chateaux de Lavernette, onze vrienden Kerrie en Xavier. “Saint Amour is een soort Beaujolais Nouveau geworden." Kerrie en Xavier produceerde hun eerste Saint-Amour in 2015 en hebben nooit gedacht aan een vroege Valentijnsuitgave. "Ik krijg in januari veel vragen van mensen: 'Zal jullie Saint-Amour klaar zijn voor februari?'" vertelde Xavier, die samen met Kerrie de wijnbereiding op het domein verzorgt. "De wijn zal klaar zijn wanneer het klaar is."Toch is de reden waarom de meeste andere Saint-Amour zo afschuwelijk is, eenvoudiger dan alleen een verkorte rijpingsperiode. (De eerste vloek van de Beaujolais is de Beaujolais Nouveau, waar korte rijping centraal staat.) De meeste Saint-Amour is afschuwelijk omdat het niet goed hoeft te zijn. In Saint-Amour, net als elders in de Beaujolais, dringen veel négoçiants (handelaren voor o.a. de supermarkten) erop aan dat hun wijnboeren thermovinificatie toepassen. Dat is een proces waarbij het gistende sap wordt verwarmd tot boven de 60°C, waardoor de wijn wordt gestabiliseerd, maar ook gestandaardiseerd, waardoor de persoonlijkheid van de wijn verdwijnt en er aroma's van gekookte cassis overblijven.