top of page
  • Foto van schrijverThomas

Domaine des Accoles - Vin de France


Florence en Olivier Leriche studeerden samen in Bordeaux en vervolgens in Dijon. In de Bourgogne waren ze verantwoordelijk voor het Domaine de l'Arlot, wijngaard van Nuits-Saint-Georges, een domein dat wordt beheerd in de biodynamica.


Nu in de Ardéche, en het leuke is al die locaties hebben zo hun appelaties met set van regels. Flo en Ollie maken echter enkel Vin de France. Voor sommige staat dat symbool voor tafel wijn uit pak. Iets wat geen specifieke herkomst heeft. Hier is het een badge of honor. We hebben te maken met kundige wijnmakers die zich niets laten voorschrijven door de oude wijnwereld die doorspekt is van belangen die niets hebben met natuurlijk werken.


Er wordt door Florence en Olivier gewerkt zonder pesticiden of synthetische meststoffen. De rijen zijn met gras begroeid en de wijngaard begon met de omschakeling naar biologische landbouw vanaf 2011. De certificering werd verkregen in 2014, die voor biodynamica (Demeter) arriveerde in 2015.


In hun kelder (de kelder bevindt zich in een voormalige maalderij van Privas), worden de oogsten met ten hele trossen gevinifieerd. Alles enkel met inheemse gisten, enkel zachte persing, van het type "infusie". Het gebruik van zwavel is minimaal. Vervolgens wordt de veroudering zorgvuldig uitgevoerd op een zodanige manier dat de versheid en het fruit behouden blijft. Een aantal van de wijnen heeft een magische hartigheid. Allemaal blijven ze ook na glas drie boeiend.

36 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page