top of page
  • Foto van schrijverThomas

Vouvray: Jeremy Lajoux - Domaine de la Canopée

Vouvray is de ultieme expressie van Chenin Blanc, een druivensoort die wijnliefhebbers al eeuwenlang betovert. De Vouvray streek in de Franse Loire vallei is de beste plaats om dit majestueuze druivenras te ervaren, met zijn karakteristieke tonen van honing en witte steenvruchten zoals perzik en abrikoos. De minerale en kruidige noten die afkomstig zijn van de klei- en kalkbodems van deze streek maken de Vouvrey-wijnen werkelijk uniek.



Jeremy Lajoux van Domaine de la Canopée is een van de jongste wijnmakers van de AOC Vouvray en toch geven zijn wijnen blijk van een uitstekend gevoel voor beheersing en harmonie. Ik ben niet de enige die dat zegt. Zijn cuvée Clairière, is door de jury's van de Appellation verkozen tot Wijn van het Jaar. Dat is een groot succes als je het mij vraagt, want zijn cuvées contrasteren met wat de wijnen van Vouvray vroeger waren. Zijn stijl neigt meer naar frisheid en mineraliteit met behoud van de gulle kenmerken van de Chenin Blanc om van houden.


Nu je dat weet, denkt je misschien dat Jérémy's familie al sinds 1850 wijn maakt en dat hij trots het domein van zijn ouders heeft overgenomen. Nope, fout!

Toen andere kinderen droomden om brandweerman of ninja in Japan (zoals mijn kinderen) te worden, wilde Jérémy boer worden. Dus kreeg hij op 16-jarige leeftijd zijn eerste wijnmaakervaring bij niemand minder dan Vincent Carême. Werken onder toezicht van zo'n sterke voorstander van biologische landbouw heeft zijn definitie van landbouw voorgoed gevormd.


Enkele diploma's en een 9 jaar lange ervaring als keldermeester later, wilde Jérémy zijn eigen bedrijf runnen en als echte Chenin liefhebber kwam Vouvray als geroepen. Hij verkoos kwaliteit boven kwantiteit (en snelle rentabiliteit) en begon klein in 2020 met 5 hectare in de gemeenten Vernous, Brenne en Chancay, die bekend staan om hun verfijnde en frisse wijnen.


Omdat Jerémy in 2020 begon en het 3 jaar duurt om een land officieel om te zetten naar biologische landbouw, is het Domaine de la Canopée nóg niet gecertificeerd biologisch. Hij is echter een lage interventionist in hart en nieren en volgt de natuurlijke wijnbouwprincipes tot op de letter. Spontane gisting met inheemse gisten, handmatige oogst. Hij staat zichzelf toe slechts een gram sulfiet te gebruiken bij het bottelen, om de toekomst van het domein te garanderen. Dit is een man om te volgen, dus dat doen we.



49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page